Tevhid (Birleştirme) ve Yola Terk İşlemleri

Tevhid ve Yola Terk

Tevhid (parsel birleştirme) ve terk işlemleri ile iligli olarak Çınar Harita ve kadastro Mühendislik bürosu tarafından gerekli işlemler yapılarak sorunsuz olarak sonuca ulaşılır. Daha fazla bilgi için sayfa altındaki formu doldurabilir veya bize telefon ile ulaşabilirsiniz.

Tevhid İşlemi

Tevhid Nedir?

Tevhid, diğer ismiyle birleştirme işlemi, adından da anlaşılacağı gibi yan yana birbirine veya birbirlerine bitişik durumdaki birden fazla parselin tek parsel haline getirilerek birleştirme işlemidir.

Tevhid Nasıl Yapılır?

Tavhid yani birleştirme işlemi, ilgili belgelerin temini ve arazi ölçümünden sonra, parsel sahibinin veya sahiplerinin telepleri doğrultusunda resmî kurumların onayının ardından yeni oluşturulan parselin tapusu teslim edilir. Büromuzun yetkisi çerçevesinde terk veya ihdas işlemi ile birlikte yapılabilmektedir.

Hangi Hallerde Tevhid İşlemi yapılır?

Birden fazla parselin tek parsel haline getirilmek istediği durumlarda gerçekleştirilir. Örneğin bir adadaki birden fazla parsellerin daha düzgün bir şekilde ifrazı gibi farklı senaryolarda tevhid (birleştirme) işlemi gereklidir.

Tevhid İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Nüfus cüzdanı ve TC. no
  • Tevhidi gerçekleştirilecek taşınmazlara ait olan tapu senetleri
  • 2 adet fotoğraf.( Son 6 ay içinde olması önemlidir)
  • Yetki imzaları ve imza sirküleri Vakıf ve dernekler için ise önemlidir.
  • Tevhit yapılacak arsanın sahibi eğer hayatta değilse seçilen mirasçıların cesaret belgesi ve mirasçılara ait Vukuatlı nüfus kayıt örneği gerekmektedir.
  • Arsaların birinin üzerinde yapı varsa deprem sigortası gereklidir.
  • Tevhit için mevzuata ve yönetmeliğe uygun olarak hazırlanmış gerekli tüm plan ve belgelerin içinde bulunduğu bir dosya olması gereklidir.

Terk İşlemleri

Yola Terk

Yola Terk Nedir?

Yola terk İşlemi ise; taşınmaz sahiplerinin, parsele ait bir bölümün ya da tamamının bedelli ya da bedelsiz olarak kamu yararına terk edilmesi durumudur. Bu işlem terk edilen alanın park, yol ya da oyun alanı olarak imar çalışmalarında değerlendirilmesi için yapılmaktadır.

Hangi Hallerde Yola Terk Gereklidir?

Eğer parselinizde yola terk işlemini gerektiren bir durum söz konusu ise bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.  Aksi takdirde parselinize dair herhangi bir tasarrufta bulunamazsınız. Parselinizi iki ya da daha fazla parsel haline getirmek, parsel üzerine ev inşa etmek ya da herhangi bir tevhid işlemi durumunda, öncelikle (varsa) yola terk işlemini yapmanız gerekmektedir.

Yola Terk İşlemi için Gerekli Belgeler Nelerdir?
  • Taşınmaz malın güncel tapu senedi veya tapu kayıt örneği.
  • Taşınmaz malın bulunduğu yere göre, belediye veya il encümeninin olumlu kararı ve bu kararla ilgili belgelerin tasdikli örneği,
  • Serbest çalışan mühendisin mesleğini serbest olarak icra ettiğine dair Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasından almış olduğu Büro Tescil Belgesi,
  • Taleplerin tapu malikleri ya da kanuni temsilcileri aracılığı ile yapılmaması durumunda serbest çalışan mühendisten tapu malikleri veya maliklerinden biri ile yaptığı iş yapım sözleşmesi veya vekâletname örneği,
  • Kadastro müdürlüklerinden alınan ve işin yapımında kullanılan belgelerin tahsilat makbuzu örneği,
  • Yeni tesis edilen nirengi ve poligon noktalarına ait ölçü, hesap, kroki, kooordinat çizelgeleri ve yola terk haritası,
  • İşlem ile ilgili kadastro gören yerlerde biri asıl olmak üzere üç takım işlem dosyası, kadastro görmeyen yerlerde ise iki takım işlem dosyası, kadastro müdürlüğüne verilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu